• Arkisin ma-pe klo 9-15
  • 050 543 0995
  • toimisto[ät]joenisannointikeidas.fi
Tilaa syöte syöte Isännöintiliitto
Hyvä isännöinti kannattaa
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 44 min sitten

Sähköautojen latausvalmiusvelvoite liian tiukka taloyhtiöille

Ma, 03/23/2020 - 12:08

Hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, joka velvoittaa taloyhtiöt lisäämään sähköautojen latausmahdollisuuksia. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian ja siihen liittyvät velvoitteet tulevat voimaan vuodesta 2021 lähtien. Isännöintiliitto pitää lakia liian tiukkana ja epämääräisenä.

Uuden lain myötä latausvalmius tulee toteuttaa uudiskohteisiin ja kaikkiin laajasti korjattaviin asuinrakennuksiin, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Valmius tulee toteuttaa jokaiselle pysäköintipaikalle. Velvoite koskee myös pysäköintitaloja, jotka on tarkoitettu yhden tai useamman asuinrakennuksen pysäköinnin järjestämiseen.

Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. Velvoitetta varsinaisen latauspisteen asentamiseen ei ole, vaan siitä päättää taloyhtiö.

Laki liian tiukka ja epämääräinen

Uuden lain määritelmä remontin laajamittaisuudesta on Isännöintiliiton mukaan vaikeasti tulkittava. Tämä aiheuttaa epätietoisuutta siitä, millaisissa remonteissa latausvalmius täytyy toteuttaa.

– Remonttihan voi olla laajamittainen, mutta ei silti ulotu sellaisiin rakennuksen osiin, että latausvalmiuden toteuttaminen olisi helposti tehtävissä tämän remontin yhteydessä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius huomauttaa.

Isännöintiliitto pelkää myös, että laki muun muassa kohdentaa latauspisteinvestoinnit alueellisesti vääriin paikkoihin.

– Käsityksemme mukaan sähköautot lisääntyvät erityisesti pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa.  Velvoite pakottaa kuitenkin investoimaan latausvalmiuteen samalla lailla joka puolella Suomea ja melko pienissäkin taloyhtiöissä, sanoo Lithenius.

Isännöintiliiton tavoin myös Kiinteistöliitto on ollut huolissaan pienemmistä taloyhtiöistä etenkin kasvukeskusten ulkopuolella. Liitot ovat havainneet jo muutenkin haasteita remonttirahoituksen saamisessa.

– Isännöinti on kohdannut ongelmia korjausten rahoittamisessa eri puolella Suomea. Jopa kasvukeskusten pienissä taloyhtiöissä välttämättömien korjausten toteutus on jo ennestään hankalaa, ja nyt pitää mahdollisesti toteuttaa myös latauspistevalmius sähköautoille, Lithenius sanoo.

Latauspistevelvoite lisää entisestään korjaushankkeen kustannuksia, vaikka taloyhtiössä ei välttämättä ole edes tarvetta sähköauton lataamiseen. Näissä yhtiöissä olisi Isännöintiliiton mukaan usein tarkoituksenmukaisempaa tehdä muita energiatehokkuutta parantavia hankkeita.

Laki on osa EU:n energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa. Lain tavoitteena on lisätä huomattavasti latauspistevalmiutta Suomessa.

Isännöintiliitto antoi hallituksen esitysluonnoksesta kriittisen lausunnon jo viime marraskuussa. Isännöintiliitto kannatti tavoitetta parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja sähköautojen latausmahdollisuutta taloyhtiöissä. Lakiluonnos nähtiin kuitenkin liian tiukkana verrattuna siihen, mitä varsinainen EU-direktiivi edellyttää.

Lisätietoja:

Laura Lithenius
lakiasiantuntija
laura.lithenius@isannointiliitto.fi

Lue myös:

Sähköautoja koskeva lakiluonnos toisi uusia haasteita taloyhtiöiden korjausrakentamiseen

Isännöintiliiton lausunto sähköautojen latauspisteistä 8.11.2019

Kotitalo: Taloyhtiöiden remonttirahoitus muuttuu − osakas, oletko valmis uuteen aikaan?

Uutishuoneeseen

Artikkeli Sähköautojen latausvalmiusvelvoite liian tiukka taloyhtiöille julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Oikaisu: Isännöintiliitto ei kannusta lykkäämään yhtiökokouksia

La, 03/21/2020 - 12:22

Toisin kuin mediassa on kerrottu, Isännöintiliitto nimenomaan kannattaa kevään yhtiökokouksien pitämistä etäyhteyksien avulla. Kokouksen lykkäämistä kannattaa harkita lähinnä sellaisessa tilanteessa, jossa yhtiön ei tarvitse päättää isoista hankkeista ja osakkailla on isoja vaikeuksia osallistua kokoukseen etäyhteyksien avulla.

Isännöintiliitto on koonnut kattavan ohjeistuksen kokouksien järjestämisestä etäyhteyksien avulla ja on kehottanut isännöitsijöitä ja taloyhtiöitä toteuttamaan kokouksia etäyhteyksien avulla mahdollisuuksien mukaan.

Myös mahdollisuus valtakirjan käyttämiseen kannattaa muistaa. Yksi henkilö voi edustaa valtakirjoilla eri osakkaita ja myös etäyhteyksillä pidettävässä kokouksessa voi käyttää valtakirjaa.

Isännöintiliiton päivittyvä koontisivu kertoo koronaviruksen vaikutuksista taloyhtiöihin. Sen tarjoamat ohjeet ovat kaikkien käytössä.

Lue myös: ”Tehokkain kokous ikinä” – taloyhtiön etäkokoukset ovat uusi normaali

Uutishuoneeseen

Artikkeli Oikaisu: Isännöintiliitto ei kannusta lykkäämään yhtiökokouksia julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Kotitalo on vuoden asiakasmedia 2019

To, 03/19/2020 - 15:53

Isännöintiliiton tuottama Kotitalo palkittiin Editkilpailussa vuoden asiakasmediana. Tuomariston mukaan Kotitalo tarjoaa oleellista tietoa taloyhtiöille, niin isännöintiin ja hallitustyöhön kuin kaikille osakkaille ja asukkaillekin.

Kotitalo valittiin vuoden asiakasmediaksi 2019 Aikakausmedian järjestämässä Editkilpailussa.

– Kotitalo-media on valtava tietopaketti, jossa yksityiskohtiin on panostettu kaikista näkökulmista, asiantuntijatomaristo perusteli valintaansa.

Tuomariston mukaan printti- ja verkkolehti sekä sosiaalisen median kanavat tarjoavat oleellista tietoa taloyhtiöille, niin isännöintiin ja hallitustyöhön kuin kaikille osakkaille ja asukkaille. Kiitosta sai myös uusi, yhtenäinen brändi-ilme, joka tuomariston mukaan on helposti tunnistettava ja hyvin alan pölyistä imagoa tuulettava.

Kotitalo kilpaili tänä vuonna erittäin kovassa sarjassa, sillä Vuoden asiakasmedia 2019 -kategorian kärkikolmikossa olivat Kotitalon lisäksi Helen (Helen Oy) ja Pirkka (A-lehdet Oy). Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen näkee voiton kiitoksena koko tekijätiimille.

– Olemme tehneet viime vuonna ison työn, kun uudistimme Kotitalon verkkolehden täydellisesti ja teimme siitä taloyhtiöasumisen ajankohtaismedian. Myös somekanavat kokivat ison muodonmuutoksen. Tämä kaikki onnistui todella sitoutuneen toimituksen, Isännöintiliiton asiantuntijoiden, huippuhyvien freetoimittajien ja -kuvaajien sekä median visuaalisesta ilmeestä vastaavien henkilöiden avulla, Mäkinen kiittää.

Uudistunut Kotitalo palvelee entistä useampia

Kotitalo-median uudistuksessa verkkolehti laajeni taloyhtiömaailman ajankohtaismediaksi, joka kertoo asioista asiantuntijatietoon perustuen. Kotitalon tavoitteena on edistää ymmärrystä taloyhtiöasumisen asioista ja helpottaa asumisen arkea. Kohderyhmään kuuluvat niin taloyhtiöpäättäjät kuin tavalliset osakkaat ja asukkaatkin.

­– Jatkamme kehitystyötä tänäkin vuonna. Uutta sisältöä verkossa ovat esimerkiksi teemasivut, joille kokoamme tärkeitä, ajankohtaisia asioita. Juuri nyt kokoamme tietoa koronaviruksen vaikutuksista taloyhtiöarkeen päivittyvälle teemasivullemme, Mäkinen kertoo.

Kotitalo on palkittu vuoden asiakaslehtenä aiemmin vuosina 2014, 2015 ja 2017. Myös viime vuonna Kotitalo oli mukana sarjan kolmen parhaan joukossa Editkilpailussa.

Aikakausmedian Editkilpailussa palkitaan vuosittain ansioituneita medioita ja niiden tekijöitä.

Uutishuoneeseen

Artikkeli Kotitalo on vuoden asiakasmedia 2019 julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Näin korona vaikuttaa taloyhtiöissä – kokosimme kysymykset ja vastaukset

Ti, 03/17/2020 - 18:42

Isännöintiliitto ja Kotitalo ovat koonneet sivuilleen kaikille avointa tietoa koronaviruksen vaikutuksesta taloyhtiöihin. Päivittyvät artikkelit vastaavat kysymyksiin, joita poikkeustilanteeseen liittyy.

Miten toimitaan, jos yhtiökokous siirtyy? Miten etäkokous järjestetään? Kuka voi päättää taloyhtiön yhteisten tilojen käytön rajoittamisesta ja kieltämisestä, ja millä perustein?

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaavat Isännöintiliitto ja Kotitalo kokoamillaan ohjesivuilla, joita päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa tulee.

Tärkeät sisällöt kaikkien luettavissa

Sekä Isännöintiliiton että Kotitalon sisällöt ovat poikkeuksellisesti kaikille avoimia. Ne ovat siis kaikkien isännöintiyritysten, taloyhtiöpäättäjien, osakkaiden ja asukkaiden käytössä riippumatta siitä, onko Isännöintiliiton jäsen tai Kotitalon tilaaja. Myös Isännöintiliiton aiheeseen liittyvät jäsenohjeet ja tiedotemallit on poikkeuksellisesti julkaistu kaikkien käyttöön.

Isännöintiliitto: Näin korona vaikuttaa taloyhtiöissä

Kotitalo: Arki koronan aikana -teemasivu

Uutishuoneeseen

Artikkeli Näin korona vaikuttaa taloyhtiöissä – kokosimme kysymykset ja vastaukset julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Kotitalo: Näin korona vaikuttaa taloyhtiöissä

Ma, 03/16/2020 - 12:37

Yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi luokiteltu koronavirus leviää ihmisestä toiseen kosketus- ja pisaratartuntana. Suomessa tartuntojen määrä on lisääntynyt viime päivinä, mikä on aiheuttanut huolta ja kysymyksiä myös taloyhtiöissä.

Kotitalo on koonnut vastauksia näihin huoliin. Lue jutusta mm. mitä tarkoittaa kotikaranteeni, voiko pyykkitupaa käyttää ja miten käy saunavuorojen: Koronavirus taloyhtiössä – kokosimme vastauksia yleisimpiin huoliin taloyhtiössä elämiseen epidemia-aikana

Työterveyslaitos (TTL) on yhdessä THL:n kanssa laatinut siivoukseen ohjeistuksen, jolla pyritään ehkäisemään koronavirustartuntoja. Taloyhtiöissä huolta on herättänyt viruksen tarttuminen hissin nappuloista, ovenkahvoista tai rappukäytävän kaiteista.

Jo yleisessä, kaikenlaisten tilojen perussiivouksen ohjeistuksessa todetaan, että usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, tulee puhdistaa usein ja huolella. Nyt laaditussa ohjeistuksessa on eritelty, miten virustartunnan saaneiden käyttämät tilat pitää siivota, ja miten siivoushenkilökunta voi suojautua tartunnalta.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat, että taloyhtiöissä kokoustetaan etäyhteyksien avulla.

Artikkeli Kotitalo: Näin korona vaikuttaa taloyhtiöissä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Näin huomioit koronaepidemian isännöintiyrityksessä

Pe, 03/13/2020 - 15:54

Isännöintiyritys vastaa oman henkilökuntansa työympäristöstä, työympäristön turvallisuudesta sekä työsuojelusta. Isännöintiyritys myös päättää, mitä ja miten työntekijälle normaalistikin kuuluvia tehtäviä priorisoidaan koronaepidemian aikana. Isännöintiyrityksessä on hyvä huomioida vähintään seuraavat asiat.

Suositaan etätöiden tekemistä
Isännöintiyrityksen on hyvä tarkistaa, että kaikilla on tarvittavat työskentelyvälineet etätyöhön. Työntekijän on hyvä pitää tietokone jatkuvasti mukana. Tarvittaessa työnantaja voi lähettää työntekijän tietokoneen työntekijän kotiosoitteeseen etätyön mahdollistamiseksi. Ulkomaanmatkan jälkeen jokaisen henkilöstöön kuuluvan on hyvä jäädä kahdeksi viikoksi etätöihin. Työpaikalle ei saa tulla, jos on vähääkään flunssan oireita.

Yrityksen sisäiset kokoukset ja palaverit joko perutaan, siirretään tai pidetään etäyhteydellä
Tarvittavat kokoukset pidetään ensisijaisesti sähköisiä järjestelmiä hyödyntäen. Muuten kokoukset ja palaverit perutaan tai siirretään.

Sairaslomaa omalla ilmoituksella
Henkilöstö voi pitää sairaslomaa esimiehen kanssa sopien omalla ilmoituksella tämän epidemiaohjeistuksen voimassaollessa.

Koronaepäilystä ilmoitus välittömästi työnantajalle
Jos työntekijä epäilee koronaa, hänen tulee ilmoittaa välittömästi työnantajalle, jonka kanssa käydään läpi mahdolliset lähikontaktit kollegoihin ja asiakkaisiin.

Asiakastapaamiset sähköisesti
Asiakkaiden kanssa tapaamiset tulee järjestää mahdollisuuksien mukaan sähköisesti. Asiakasyhtiöiden hallituksen kokoukset järjestetään sähköpostilla, puhelimitse tai muulla käytössä olevalla etäyhteydellä.

Huoneistossa käyntejä harkittava tarkkaan
Asunnoissa suoritettavien tarkastusten tarpeellisuus on syytä arvioida etukäteen entistä paremmin epidemian aikana. Asuntoihin, joissa on altistuneita, ei ole syytä mennä. Jos asuntoon on tilanteesta johtuen kuitenkin mentävä, voidaan näin toimia, mikäli se kaikille sopii ja tarkastajalla on mahdollisuus hoitaa tarkastus ilman, että tilassa on useita ihmisiä.

Kevään yhtiökokoukset erityisjärjestelyn tai siirto myöhempään ajankohtaan
Kevään yhtiökokouksissa kannattaa ottaa ensisijaisesti etäyhteydet käyttöön ja tarpeen vaatiessa siirtää kevään yhtiökokoukset myöhempään ajankohtaan.

Kaikkiin yhtiökokouskutsuihin tulee liittää maininta etäyhteyden käytöstä ja etäyhteyden mahdollisista rajoitteista osakkaan puhe- tai äänivaltaan. Asiakasyhtiöitä kannattaa ohjeistaa niin, että kokoukseen tulevat paikalle vain tarvittavat osallistujat. Tällä tarkoitetaan sitä, että kutsussa mainitussa kokouspaikassa on yhtiökokouksessa oltava paikan päällä vähintään yksi osallistuja. Käytännössä kokouspaikassa olisi hyvä läsnä olla ainakin yhtiökokouksen puheenjohtajan ja tarvittaessa kokouksen sihteerin. Muiden suositellaan osallistuvan yhtiökokoukseen etäyhteyttä käyttäen.

Riskiryhmiin kuuluvat työntekijät erityishuomioon
Mikäli työnantajalla on tiedossa riskiryhmiin kuuluvia työntekijöitä, heidät on syytä ohjata pitämään kokoukset etäyhteydellä tai siirtämään ne.

Mikäli työntekijä tai hänen lähipiiriläisensä kuuluu koronaviruksen kannalta riskiryhmään, on hyvä keskustella työnantajan kanssa osallistumisesta tilanteisiin, jossa altistumisriski on kohtalainen.

Tämä koronaepidemiaohjeistus on voimassa tarvittaessa toukokuun loppuun asti ja ohjeistusta päivitetään tarvittaessa. Työnantaja seuraa viranomaisohjeistusta epidemian osalta ja tiedottaa työntekijöitä tarvittaessa.

Artikkeli Näin huomioit koronaepidemian isännöintiyrityksessä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa etäyhteydet käyttöön koronaepidemian aikana

Pe, 03/13/2020 - 09:34

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto suosittelevat, että koronaepidemian aikana taloyhtiöt hyödyntävät yhtiökokousten pitämisessä etäyhteyksiä. Taloyhtiöissä kannattaa myös harkita kiireettömien hankkeiden päätöksenteon tai jopa koko yhtiökokouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan.

− Yhtiökokouksiin osallistuu usein myös riskiryhmään kuuluvia henkilöitä ja isännöitsijöillä puolestaan on kevään aikana poikkeuksellisen paljon kontakteja, mikä lisää heidän riskiään sairastua ja tartuttaa muita ihmisiä. Yhdenkään taloyhtiön osakkaan, hallituksen jäsenen tai isännöitsijän terveyttä ei tule vaarantaa, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Yhtiökokoukseen ei pidä saapua sairaana paikalle, vaan käyttää omistajaoikeuttaan joko antamalla valtakirja terveelle tai osallistumalla kokoukseen etäyhteydellä. Näin tulee toimia myös silloin, jos epäilee olevansa altistunut koronavirukselle tai on altistumisen takia lääkärin määräämässä karanteenissa.

Yhtiökokoukseen etäosallistuminen avuksi

− Tartuntariskin pienentämiseksi taloyhtiöissä suositellaan ottamaan käyttöön uusia ratkaisuja ja tekemään poikkeusjärjestelyjä. Yhtiökokoukseen osallistuminen voidaan mahdollistaa etäyhteyden avulla ja suositella osakkaita etäyhteyden käyttöön tai siirtää yhtiökokous myöhempään ajankohtaan, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Asunto-osakeyhtiölaki sallii etäosallistumisen yhtiökokoukseen, kunhan lain edellyttämät vaatimukset täyttyvät. Yhtiökokousta ei voi järjestää kokonaisuudessaan teknisten apuvälineiden avulla, vaan taloyhtiön on aina järjestettävä myös perinteinen yhtiökokous. Tämä voidaan toteuttaa siten, että fyysisesti kokouspaikalla on läsnä esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja ja tarvittaessa isännöitsijä muiden hallituksen jäsenten sekä osakkaiden osallistuessa yhtiökokoukseen etänä.

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla myös määräys siitä, että yhtiökokoukseen voi etäosallistua teknisen apuvälineen avulla tai postin välityksellä. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole kielletty etäosallistumista, myös hallitus voi päättää etäyhteyden käyttämisestä.

Taloyhtiökohtaisesti päätettävä sopivin etäyhteys

Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.

Yhtiökokouksen etäosallistuminen voidaan toteuttaa esimerkiksi verkkoyhteydellä Teams-kokouksena tai ryhmäpuheluna. Reaaliaikaisessa etäyhteyskokouksessa suljettu lippuäänestys ei onnistu, ellei käytössä ole tämän mahdollistava erityinen kokousjärjestelmä.

Etäyhteyttä käytettäessä tulee osakkaan osallistumis- ja äänioikeus sekä ääntenlaskennan oikeellisuus voida selvittää kuten tavallisessa yhtiökokouksessa. Osakas pitää pystyä tunnistamaan esimerkiksi sähköpostiosoitteesta sekä osakkaan äänimäärän ja äänestyskannanoton on oltava tiedossa.

Päätöksentekoon ja osallistumiseen muitakin tapoja

Etäosallistuminen voidaan toteuttaa myös postin tai sähköpostin välityksellä, jolloin osakas ilmoittaa ennakkoon kantansa yhtiökokouksessa käsiteltäviin asioihin. Tämä etäosallistumisen tapa edellyttää sitä, että osakas voidaan luotettavasti tunnistaa esimerkiksi allekirjoituksesta tai sähköpostiosoitteesta.

Etukäteisessä etäosallistumisessa ongelmallista on se, että yhtiökokouksessa voidaan tehdä myös muita päätösehdotuksia kuin hallituksen etukäteen valmistelevat esitykset. Osakkaiden etukäteen ilmoittamat kannat esityksiin voivat koskea vain etukäteen tiedossa olevia esityksiä, mutta ei kokouksessa tehtyjä esityksiä.

Päätöksiä voidaan tehdä kokouksia pitämättä, jos osakkaat ovat yksimielisiä sekä päätettävästä asiasta, että siitä, että asiasta päätetään kokousta pitämättä. Tällöin päätös on kirjattava, päivättävä, numeroitava ja allekirjoitettava. Jos yhtiössä on useampia kuin yksi osakkeenomistaja, vähintään kahden heistä on allekirjoitettava päätös.

Lisätietoja:

Isännöintiliitto
Mia Koro-Kanerva, toimitusjohtaja
p. 050 3031615
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi

Kiinteistöliitto
Tapio Haltia, neuvontalakimies
p. 09 1667 6361
tapio.haltia@kiinteistoliitto.fi

Yleiset toimintaohjeet taloyhtiöissä

Koronavirusepidemian tiedottamisesta ja toimintaohjeista vastaa THL.

Seuraa viranomaisten ohjeita

Kotitalo kokosi vastauksia yleisimpiin huoliin taloyhtiössä elämiseen epidemia-aikana

Lue juttu

Lisätietoa isännöitsijälle:

Lataa Viestiplussan demotiedotepohja aiheesta ja välitä viestiä osakkaille

THL:n materiaaleja käsi- ja yskimishygieniasta tiedottamiseen

Työterveyslaitoksen toimintaohje työpaikoille

Uutishuoneeseen

Artikkeli Taloyhtiöiden yhtiökokouksissa etäyhteydet käyttöön koronaepidemian aikana julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Koronatartuntojen ehkäisy yhtiökokousaikana taloyhtiöissä

Ke, 03/11/2020 - 11:34

Yhtiökokous on osakkaan vuoden tärkein paikka vaikuttaa. Yhtiökokouksia ei ole syytä peruuttaa koronaviruksen takia, mutta huomioithan taloyhtiön muut osakkaat sekä isännöitsijän etkä osallistu sairaana tai oireilevana yhtiökokoukseen paikan päällä.

Vaikuttaa voi myös kotoa käsin. Jos käytettävissä ei ole sähköistä etäyhteyttä yhtiökokoukseen osallistumiseksi, vanha kunnon valtakirja on käyttökelpoinen tapa vaikuttaa.

Näin käytät valtakirjaa

Voit valtuuttaa valitsemasi henkilön edustamaan sinua yhtiökokouksessa. Useimmiten saat kutsun mukana valtakirjapohjan, jota voit käyttää.

Kokouksessa päätettävät asiat esitellään kokouskutsussa ja sen liitteissä. Valtakirjassa voit määrätä valtuutetun äänestämään puolestasi haluamallasi tavalla. Jos et kirjaa erillistä määräystä, valtuutettu äänestää oman harkintansa mukaan.

Huomioi myös huoltomies

Jos olet kotikaranteenissa, vältä kutsumasta kiinteistönhuoltajaa kotiisi, ellei vika edellytä välitöntä korjaamista. Kerro silloin vikailmoituksen yhteydessä, että olet karanteenissa.

Yleiset toimintaohjeet taloyhtiöissä

Koronavirusepidemian tiedottamisesta ja toimintaohjeista vastaa THL.

Seuraa viranomaisten ohjeita

Kotitalo-lehden artikkeleita yhtiökokouksista

Lisätietoa Isännöitsijälle:

THL:n materiaaleja käsi- ja yskimishygieniasta tiedottamiseen

Työterveyslaitoksen toimintaohje työpaikoille

 

 

Artikkeli Koronatartuntojen ehkäisy yhtiökokousaikana taloyhtiöissä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Taloyhtiö voi pian tarvita kiinteistönvälittäjän avuksi lainanhakuun

Ma, 03/09/2020 - 09:02

Kun taloyhtiö hakee remonttilainaa, pankki haluaa varmistua siitä, että yhtiössä on asukkaita ja vastikkeenmaksajia vielä lainan loppupäässäkin. Näin varmistetaan, että laina maksetaan takaisin. Taloyhtiöiltä vaaditaan lainanhaussa useita selvityksiä, kertoo Kotitalo. 

Pankit viestittävät, että taloyhtiöiltä tarvittaisiin käsitystä omasta asemastaan asuntomarkkinoilla sekä näkemystä markkinoiden kehityksestä tulevaisuudessa. Kun remontteja suunnitellaan pitkällä tähtäimellä, pitäisi miettiä tehtävien investointien vaikutusta yhtiön tulevaan markkina-arvoon.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että taloyhtiöt todennäköisesti tulevat tarvitsemaan kiinteistönvälittäjien paikallistuntemusta, mutta yksinkertainen homma se ei tule olemaan asiantuntijoillekaan.

– Markkina-arvon kehityksen selvittäminen koko laina-ajalta on aivan mahdoton vaatimus.  Ei sellaista pysty välttämättä kiinteistönvälittäjäkään arvioimaan, hän sanoo.

Lue koko juttu Kotitalosta: Yksi asia on ratkaiseva taloyhtiölainan saamisessa – selvitystä vaativien asioiden lista on pitkä

Uutishuoneeseen

Artikkeli Taloyhtiö voi pian tarvita kiinteistönvälittäjän avuksi lainanhakuun julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Isännöintiliitto hakee tutkimus- ja kehityspäällikköä

Ke, 03/04/2020 - 09:23

Me Isännöintiliitossa autamme isännöintiä kehittymään ja vastaamaan entistä paremmin tulevaisuuden asumisen tarpeisiin. Olemme nopean toiminnan etujärjestö isännöitsijöille ja isännöintipalveluja tuottaville yrityksille ja yhteisöille. Teemme työtä noin 600 jäsenyrityksemme ja 23 paikallisyhdistyksemme hyväksi.

Etsimme nyt joukkoomme sinua,

tutkimus- ja kehityspäällikkö

Työssäsi vaikutat suoraan Suomen tärkeimpään kansallisvarallisuuteen, joka koskettaa jopa 2,7 miljoonaa suomalaista: koteihin, kiinteistöihin, asumiseen ja isännöintiin. Olet keskeisellä paikalla kehittämässä mielenkiintoisessa murroksessa elävää isännöintialaa.

Vastuullasi on Isännöintiliiton koko tutkimustoiminta ja sen kehittäminen. Pystyt vetämään läpi niin pieniä kyselyitä kuin isoja tutkimusprojektejakin, ja analysoit jo olemassa olevaa dataa. Olet kiinnostunut asumisesta yhteiskunnallisena ilmiönä, mutta pystyt kuitenkin tarkastelemaan asioita myös ruohonjuuritasolla, yksittäisen taloyhtiön, isännöitsijän ja asukkaan silmin. Kokemus isännöinti- tai kiinteistöalasta luetaankin eduksesi.

Tehtäviisi kuuluu myös isännöintialan edunvalvonta ja verkostoidut eri vaikuttajatahojen kanssa luontevasti. Olet vakuuttava esiintyjä ja pystyt tuottamaan tutkimusdatasta innostavia ja helppotajuisia esityksiä. Olet positiivinen kehittäjäpersoona ja trendien tuntija, joka nauttii ihmisten kanssa työskentelemisestä.

Tarjoamme työn mahtavassa porukassa, jossa tehdään työtä intohimolla ja sydämellä. Olet osa poikkitieteellistä asiantuntija- ja kehitysyksikköä, jossa eri alojen asiantuntijat tekevät vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä, kouluttavat jäsenistöä, tuottavat erilaisia palveluja ja tekevät monipuolista kehitystyötä koko isännöintialan hyväksi. Pääset työskentelemään rautaisten ammattilaisten etujoukossa toimialajärjestössä, joka pitää huolta työntekijöistään.

Tehtävä on kokonaan uusi ja sitä voidaan räätälöidä tehtävään valitun henkilön vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden mukaisesti. Paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä, joten lähetäthän pikaisesti vapaamuotoisen hakemuksesi ja CV:si reetta.yrttimaa@isannointiliitto.fi, kuitenkin viimeistään 22.3. 

Lisätietoja tehtävästä antaa kehitysjohtaja Reetta Yrttimaa, reetta.yrttimaa@isannointiliitto.fi, puh. 044 548 5281. Parhaiten tavoitat Reetan perjantaina 6.3. klo 15.00-16.00 tai torstaina 12.3. klo 10.00-11.00.

Artikkeli Isännöintiliitto hakee tutkimus- ja kehityspäällikköä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Taloyhtiöiden vesimittareiden käyttöönotossa tarvitaan malttia

Ti, 03/03/2020 - 08:00

Suomessa tarvitaan pitkä siirtymäaika ennen kuin kaikissa vanhoissa taloyhtiöissä vedestä laskutetaan etäluettavien mittareiden perusteella.

Vaikka taloyhtiöiden huoneistokohtaiset vesimittarit ja kulutukseen perustava laskutus tulevat lokakuussa lain mukaan pakollisiksi, mitään radikaalia muutosta ei tapahdu hetkessä. Suomalaiseen asunto-osakeyhtiömalliin hankalasti sovitettava EU:n energiatehokkuusdirektiivi vaatii kansallista poikkeamaa, jotta huoneistokohtainen vesilaskutus toimii taloyhtiöiden arjessa.

− On hyvä, että lakia ollaan muuttamassa, sillä havahtuminen omaan vedenkulutukseen ja sen kustannuksiin vähentää veden ja energian kulutusta. Huoneistokohtaisten vesimittareiden asentamiselle tarvitaan kuitenkin ehdottomasti pitkä siirtymäaika, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius.

Pitkää siirtymäaikaa tarvitaan etenkin vanhan talokannan kohdalla, joissa jo korjatuilla putkistoilla ja viemäreillä pärjätään kymmeniä vuosia eteenpäin. Huoneistokohtaisia vesimittareita ei nimittäin kannata asentaa ilman putkiremonttia.

Keskeisin muutos laissa on se, että huoneistokohtaisia vesimittareita on jatkossa pakko käyttää laskuttamisen perusteena. Sinänsä vesimittareiden asentaminen tuli pakolliseksi uudisrakennuksiin jo 2011 ja linjasaneerattaviin taloyhtiöihin 2013.

−  Huoneistokohtaiset vesimittarit on ollut pakko asentaa, muttei käyttää. Osittain tämän takia rakennuksiin on asennettu mittareita, jotka ovat edullisia, mutta eivät välttämättä kovin luotettavia.

Palvelut toimivaan vesilaskutukseen vasta kehittymässä

Lakimuutos edellyttää, että asennettavat vesimittarit ovat etäluettavia. Taloyhtiöissä kannattaa panostaa laadukkaisiin mittareihin, jotta vesilaskutus on mahdollisimman automatisoitua ja luotettavaa. Muuten isännöinnin hallinnollinen työ ja sitä kautta myös taloyhtiöiden kustannukset lisääntyvät merkittävästi.

Isännöintiliitto muistuttaa, että sähköiset, automatisoidut palvelut ovat kuitenkin vasta kehittymässä.

− Hyvästä ja luotettavasta etäluettavasta mittarista huolimatta vesilaskutukseen sisältyy manuaalisia työvaiheita, kuten osakkaiden maksuihin liittyvien yhteydenottojen ja tasauslaskutuksen hoitaminen, Lithenius sanoo.

Vesimittareihin liittyvää lainsäädäntöä valmistellaan parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriöissä ja siitä odotetaan seuraavaksi hallituksen esitystä.

Lue lisää Kotitalosta: Lotraako naapurisi vettä sinun rahoillasi? Kohta se todennäköisesti loppuu

Lisätietoja:

Laura Lithenius
Lakiasiantuntija, Isännöintiliitto
laura.lithenius@isannointiliitto.fi

Uutishuoneeseen

Artikkeli Taloyhtiöiden vesimittareiden käyttöönotossa tarvitaan malttia julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Kotitalo: Valtion lainatakauksessa paha valuvika

Pe, 02/28/2020 - 18:06

Valtio on varautunut takaamaan asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainoja jo viiden vuoden ajan 100 miljoonalla eurolla vuosittain, mutta takausta ei ole myönnetty kertaakaan. Syynä on se, ettei sitä ole haettu kertaakaan, kertoo Kotitalo.

Valtiontakaus on taloyhtiölle viimeinen keino, jos peruskorjausremontin rahoitusta ei muualta saa. Laki asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakauksesta tuli voimaan jo viisi vuotta sitten, mutta sitä ei ole käytetty kertaakaan. Takausmahdollisuutta on tiedusteltu, mutta hakemuksia ei ole jätetty yhtäkään.

Kotitalon mukaan syynä ovat liian tiukat ehdot. ARAn valtiontakauksen ehdot ovat sellaiset, että ne rajaavat heikoimmat taloyhtiöt heti takauksen ulkopuolelle.

Takaukseen määritellään taloyhtiön vakuusarvo arvioimalla käypä markkinahinta sen huoneistoille, eikä taloyhtiön kokonaislainapotti saa nousta yli puoleen taloyhtiön näin määritellystä vakuusarvosta. Valtiontakauksen voi saada enimmillään 70 prosentille asuintilojen kohtuullisista perusparannuskustannuksista ja lainansaajalla täytyy olla edellytykset takauslainan maksamiseen.

Kertaluontoinen takausmaksukin on suhteellisen kova, kaksi prosenttia myönnetyn takauslainan pääomasta. Lisäksi pankin täytyy sitoutua hankkeeseen mukaan, koska takausta ei voi myöntää ilman pankkilainaa, johon takaus kohdistuisi.

Järjestelmän ongelmat on huomattu myös ympäristöministeriössä. Hallitusohjelmassa mainitaan, että tavoitteena on uudistaa asunto-osakeyhtiöiden perusparannuksen takausjärjestelmä toimivaksi tukimalliksi. Myös Isännöintiliitto on vaatinut tukijärjestelmän uudistamista.

Lue koko juttu Kotitalosta: Valtio voisi taata peruskorjauslainoja 100 miljoonalla eurolla − takausta ei myönnetty kertaakaan

Uutishuoneeseen

Artikkeli Kotitalo: Valtion lainatakauksessa paha valuvika julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Kotitalo on ehdolla Vuoden asiakasmediaksi

Ke, 02/26/2020 - 16:35

Uudistunut Kotitalo on valittu kolmen parhaan joukkoon kisaamaan Vuoden asiakasmedian tittelistä. Vuosittaisessa Editkilpailussa palkitaan ansioituneita medioita ja niiden tekijöitä.

Kotitalo on valittu shortlistalle eli kolmen parhaan joukkoon Editkilpailun Vuoden asiakasmedia 2019 -sarjassa. Sarjassa etsitään ammattitaidolla ja laadukkaasti toteutettua kokonaisuutta, joka tuo uutta asiakasmedioiden ryhmään. Vuoden asiakasmedia pitää lukijan mukana alansa trendeissä ja hyödyntää monikanavaisuutta sisällön jakamisessa. Arvioinnissa huomioidaan myös innovatiivisuus ja journalistiset ansiot.

– Hienoa, että Kotitalon uudistunut brändi ja aiempaa vahvempi monikanavaisuus on huomattu. Kotitaloa tekee iso joukko muun muassa toimitustyön, visuaalisuuden ja taloyhtiöasioiden ammattilaisia, ja kolmen joukkoon pääseminen kovassa seurassa on kaikille tekijöille hieno huomionosoitus, Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen iloitsee.

Kilpailuun tuli tänä vuonna ennätysmäärä osallistujia. Näistä asiantuntijatuomaristo on valinnut jokaiseen sarjaan kolmen kärjen. Kotitalon kanssa Vuoden asiakasmedia -sarjassa kilpailevat Helen (Helen Oy) ja Pirkka (A-lehdet Oy).

Kotitalo on palkittu vuoden asiakaslehtenä kolmesti, vuosina 2014, 2015 ja 2017. Myös viime vuonna Kotitalo oli mukana sarjan kolmen parhaan joukossa Editkilpailussa

Editkilpailussa palkitaan vuosittain ansioituneita medioita ja niiden tekijöitä. Kilpailun tulokset julkistetaan Editgaalassa 19.3.2020. Kilpailun järjestää Aikakausmedia.

Kotitaloa julkaisee Isännöintiliitto. Kotitalo on koko taloyhtiön asumisen ajankohtaismedia, joka edistää ymmärrystä taloyhtiöasumisen asioista ja helpottaa asumisen arkea.

Artikkeli Kotitalo on ehdolla Vuoden asiakasmediaksi julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Isännöitsijät tarvitsevat korjaushankkeiden edistämiseen uudenlaisia neuvontapalveluja ja tukia

Ke, 02/26/2020 - 08:00

Isännöinnillä pitäisi olla entistä tehokkaampia keinoja viedä taloyhtiöiden energiatehokkuus- ja muita korjaushankkeita eteenpäin. Keinovalikoimaan tarvitaan muun muassa erilaisia neuvontapalveluja, joista isännöitsijät saavat ajantasaista ja laadukasta tietoa muun muassa energiaremonteista.

Taloyhtiöillä on valtava potentiaali energiapäästöjen pienentämisessä, sillä rakennuskannan osuus kaikesta energiankulutuksesta on Euroopassa noin 40 prosenttia.

– Jotta taloyhtiöiden energiatehokkuus kasvaa Suomen vähähiilisyystavoitteiden mukaisesti, tarvitaan konkreettisia ja onnistuneita esimerkkejä energiaremonteista. Hankkeiden päätöksentekoa ja onnistumista edistää monipuolinen neuvonta, jota on nykyisellään hankala löytää. Myös osakkaat tarvitsisivat tietoa siitä, miten energiatehokkuusinvestoinnit vaikuttavat kiinteistön arvoon ja käyttökustannuksiin, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius.

Isännöintiliitto otti kantaa pitkän aikavälin peruskorjausstrategiaan, jota laatii ympäristöministeriö yhdessä Motivan ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa. Se on osa vuonna 2018 voimaan tullutta EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä. Strategian tarkoitus on muuttaa rakennuskanta erittäin energiatehokkaaksi ja vähähiiliseksi vuoteen 2050 mennessä.

Tukimalleja pitää kehittää

Peruskorjausstrategiassa pitää Isännöintiliiton mielestä ottaa huomioon myös tukien käyttökelpoisuus, sillä erilaisilla remontteihin saatavilla tuilla on iso merkitys taloyhtiön päätöksenteossa. Esimerkki kehittämistä vaativasta tukimallista on vuonna 2015 voimaan tullut perusparannuslainojen valtiontakaus, jota ei ole haettu viiden vuoden aikana kertaakaan.

Liiton mielestä huomiota pitää kiinnittää ehdottomasti myös siihen, että korjaushankkeisiin riittää osaavia suunnittelijoita ja valvojia myös syrjäseuduilla ja kaikenkokoisiin taloyhtiöihin.

− Taloyhtiöillä on isoja mahdollisuuksia ilmastotalkoissa, kun asuinrakennusten korjauksissa otetaan huomioon energiatehokkaat ratkaisut. Kiinteistöalalla toimii monta järjestöä, jotka kannattaa ottaa mukaan, kun strategiaa toimeenpannaan.

Lisätietoja:

Laura Lithenius
Lakiasiantuntija, Isännöintiliitto
laura.lithenius@isannointiliitto.fi

Artikkeli Isännöitsijät tarvitsevat korjaushankkeiden edistämiseen uudenlaisia neuvontapalveluja ja tukia julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto

Isännöitsijät: Taloyhtiölainojen saaminen on vaikeutunut myös isoissa kaupungeissa

Ma, 02/17/2020 - 08:00

Taloyhtiöiden on entistä haastavampaa saada taloyhtiölainaa korjaushanketta varten, ilmenee Isännöintiliiton jäsenilleen tekemästä kyselystä. Isännöitsijöiden vastauksista kävi ilmi, että rahoitushaasteet eivät koske vain muuttotappioalueita.

Isännöintiliitto teki tammikuussa jäsenilleen kyselyn taloyhtiölainojen saamisesta. Kyselyyn vastasi 174 isännöitsijää eri puolilta Suomea, ja lähes puolet vastanneista oli kokenut jonkinlaisia lainansaantivaikeuksia.

Taloyhtiölainan saaminen korjaushanketta varten on vaikeutunut muuttotappioalueiden lisäksi monissa isoissa kaupungeissa, kuten Oulussa, Jyväskylässä ja Tampereella. Isännöitsijät ovat painineet rahoitushaasteiden kanssa jopa joillain alueilla Helsingissä.

Muuttuneilla lainamarkkinoilla isännöinniltä tarvitaan entistä enemmän kekseliäisyyttä.

− Isännöitsijöillä pitää olla liuta erilaisia keinoja, joilla he voivat todistaa taloyhtiön maksukyvyn ja raapia rahoituksen kokoon. Myös isännöitsijöiden neuvottelutaitojen merkitys lainan saamisessa on kasvanut, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Siinä missä oma tilipankki toimi aiemmin taloyhtiön korjaushankkeen rahoittajana, haetaan lainaa nykyään useilta pankeilta eri puolilta maata.

− Moni isännöitsijä etsii nyt ratkaisua pienistä pankeista, koska osalla pankeista taloyhtiölainojen laarit alkavat olla täynnä uudistuotannon takia ja ne väistelevät peruskorjauslainoja melko suoraviivaisesti. Laina on helppo evätä esimerkiksi sillä, että sijoittajia on liikaa tai vakuusarvo ei riitä, vaikka ongelmia voitaisiin ratkoa monella tavoin.

Korjaushistoria pankeille entistä tärkeämpi

Taloyhtiön vaihtoehto on pilkkoa hanke pienempiin osiin, myydä rakennusoikeutta tai rahoittaa osa hankkeesta osakkaiden omilla, henkilökohtaisilla lainoilla.

− Henkilökohtaiseen lainaan voi saada taloyhtiölainaa huomattavasti paremmat ehdot ja maksuaikaa 25 vuotta 15 vuoden sijaan. Kaikki osakkaat eivät saa lainaa, ja on jo taloyhtiöitä, joissa korjauksia ei pystytä tekemään.

Vastauksista kävi ilmi myös se, että pankit tarkastelevat entistä tarkemmin rahoitusta hakevien taloyhtiöiden korjaushistoriaa. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiöiden pitää sitoutua yhä suunnitelmallisempaan kiinteistönpitoon.

− On todella tärkeää, että osakkaat ymmärtävät suunnitelmallisen korjaustoiminnan tärkeyden ja sen, ettei korjauksia voi loputtomasti venyttää. Osakkaiden yhteinen tahtotila pitää selvittää, jotta päätöksiä tehdään sen eikä äänekkäimpien osakkaiden tahdon perusteella, Koro-Kanerva sanoo.

Lisätietoja:

Mia Koro-Kanerva
Toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
p. 050 303 1615
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi

Uutishuoneeseen

Artikkeli Isännöitsijät: Taloyhtiölainojen saaminen on vaikeutunut myös isoissa kaupungeissa julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

Kategoriat: Isännöintiliitto